2015. április 22., szerda

Tempora mutantur

Úgy gondolom, jó helyesírónak születni kell. Persze, meg lehet tanulni a szabályokat, de mégis inkább adottság, érzék kérdése. Azt hiszem, sok egyéb hiányzó adottságom, készségem kárpótlásául ajándékba kaptam ezt. Soha gondom nem volt vele, még örömömet is leltem mindig a nyelvtanban.

Manapság szívesen olvasgatom az Anyanyelvápolók Szövetsége honlapján közölt írásokat, és lelkesen oldom meg az időnként megjelenő helyesírási kvizeket is, általában jó eredménnyel. Az egyik kérdésnél most is magabiztosan jelöltem meg az általam jónak tartott választ:

Hogyan írjuk helyesen?

szántó vető ember
szántó-vető ember
szántóvető ember

(Fél perc gondolkodási idő, utána lehet továbbolvasni :)

Aztán az eredménynél jött a döbbenet! A ma érvényes, helyes írásmód: szántó-vető ember!
Itt valami merénylet történt! Hogy a helyesírás és a helyes beszéd nem valami mindenkor érvényes etalon, azt azóta tudjuk, amikor boldogult Lőrincze Lajos tanár úr egy vasárnapi ebédnél, ízes szavával az Édes anyanyelvünk-ben elmagyarázta, hogy nem baj, ha az ikes igét nem aszerint ragozzuk, ahogy azt kell, mert sokan nem tudják már így használni. Ez volt az első dolog, ami megrengette a világképemet. A második, sokkal-sokkal később, az 1-jén bevezetése volt, ellenálltam, ameddig tudtam. És most a szántó-vető.... - nem, ezt én nem akarom!

Tempora mutantur, et nos non mutamur in illis.

14 megjegyzés:

  1. Nekem se tetszik a megoldás. A csavar ott van a dologban, hogy itt a szántó-vető jelző, nem főnév; hasonló, ha nem is azonos ezzel: jelen lévő emberek, de jelenlévők. Túl komplikált a mi helyesírásunk. A csúcs az, amikor két szabály egymást kiüti. Olyankor többféleképpen is helyes az írott szövegkép.

    VálaszTörlés
  2. ...-jén, -dikén, -iki és társai, no meg még sok minden más! Amikor ilyesmit olvasok vagy pedig még szörnyűbb dolgokat, akkor elgondolkozom, hogy talán mégis jobb, hogy nem sikerült a nagy álmom, hogy nyelvész lehessek. Pedig akkor nagyon fájt. Úgy látom, ma már kölönben sem érdekes, hogy mit hogyan kell(ene) írni. Mindenki ír össze-vissza, ahogy éppen sikerül. (Ld. internet, Facebook, SMS és társai.)

    VálaszTörlés
  3. Nem érdekel a szabály. Szántóvető embernek fogom írni, vagy ha megijedek, akkor földművest írok helyette. :)))

    VálaszTörlés
  4. Klári, tiéd a pont! :))

    Persze, a többi okfejtéssel is egyetértek, azért mormogtam.

    VálaszTörlés
  5. Lektorként, korrektorként, mintegy öngólként jegyeztem meg magamban: Mindenki írjon, ahogy akar. Egy a lényeg: az akart üzenet menjen át. Másképpen: Ameddig személyiségem nem csorbul, addig érdemes tűrni az esetlegességeket. Az is igaz, hogy az egységes helyesírás egyszerűsíti a megértést, mert nem vonják el a bakik a figyelmet.

    VálaszTörlés
  6. Lehet énekelve is: üüdv rád és há zaadnépére te jó száántó-veető. Így egész jól néz ki. Mellesleg igazad van, a helyesírás legyen egységes. Az egyénieskedés a megértés rovására megy.

    VálaszTörlés
  7. Klári, egész nap ez fog a fejemben járni :)

    VálaszTörlés
  8. Én ki tudom ütni egy Beatles-számmal, esetleg Beethovennel.
    :)

    VálaszTörlés
  9. Csak, mert most ezt játszottam itthon.
    https://www.youtube.com/watch?v=gRtAO-nffz0

    VálaszTörlés
  10. Az 1-jén állítólag már nem lesz feltétlen szabály, lehet 1-én is, legalábbis a napokban hallottam a rádióban. De hogy most új helyesírási szabályzat van-e, vagy már dolgoznak rajta, nem tudom.

    VálaszTörlés

Téli taliga

  Meghökkentő kép, így, nyár derekán, de nekem kedves. Szeretem a hangulatát, a meglátott pillanatot, elképzelem a csöndes, téli utcát e...