2014. április 23., szerda

Receptek - jövő húsvétra :)

avagy mit kezdjünk a maradékkal?

Főzz meg négy-öt-hat-sok tojást keményre (vagy vedd elő a maradékot) pucold meg, és az alábbi, rendkívül technikás módon szedd le róla a fehérjét:

  • éles kiskéssel a tetejéről vágj le egy kalapkát,
  • deréktájon kb. kétujjnyi széles csíkot fejts körül, (ezt később apróra fölkockázhatod, és rászórhatod, mondjuk, a sonkás kenyérre)
  • maradjon alul egy szép darab, amit majd meg tudsz tölteni, az aljából csak annyit vágj le, hogy megálljon a tálon.

A sárgájákat tedd egy keverőtálba, villával törd össze, tetszés szerinti mennyiségben adj hozzá vajat/margarint, egy kevés mustárt és krémsajtot (natúrt célszerű használni, a tömlős kiváló erre), majd fűszerezd ízlés szerint, pici borssal mindenképp, azon túl a fantázia és az otthoni készlet...

Keverd könnyű, habos krémmé, simán megy kézzel is, kár összemaszatolni vele a robotgépet. Azután - szabálykövetők nyomócsővel, kreatívak kiskanállal - töltsd meg a tojástalpakat, piros színű paprikából farigcsálj csőröket, szegfűszegből vagy szemes borsból készítsd el a szemeket, kalapka a fejükre, és már ülhetnek is a salátalevelekre. Gyorsan fényképezd le őket, mielőtt ujjongva felfalják :)

Ha a sonkából maradna...
(bár ilyen talán csak velem fordulhat elő, mert vettem is, kaptam is)

A sonkát aprítsd föl (akár le is darálhatod), keverd össze bő 1 deci tejföllel és 2 tojás (nem főtt) sárgájával. Kicsi borssal lehet fűszerezni, sózni nem feltétlenül muszáj.
A tojások fehérjét verd föl habbá (oké, géppel).

Az időközben kifőtt tésztát tedd bele a sonkás-tejfölös-tojásos masszába, majd lazán forgasd bele a tojáshabot is. Sütőpapírozott/kivajazott tepsibe vagy kerek jénaiba simítsd bele az egészet, és 170 fokos sütőben  süsd 10-15 percig, míg a tetejére szép színű kéreg nem pirul.

Üres tálat nem fényképezek! :)

Friss salátával is lehet tálalni. Ja, és előkelő körökben sonkás kockának hívják :)

2 megjegyzés:

  1. Kriszta, olyan kedvet csináltál, hogy vettem 15 deka sonkát, és jénaiban megsütöttem a sonkás kockát. Sok tejföllel és reszelt sajttal kavartam ki hozzá a lényeget, csuda jó lett. Köszönöm az ötletet. (És gyere Máriahalomra, utána meg hozzánk. Hozd Ágit is. :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy ízlett :)
    A reszelt sajt is tényleg jó hozzá, legközelebb kipróbálom én is azzal.

    VálaszTörlés

Téli taliga

  Meghökkentő kép, így, nyár derekán, de nekem kedves. Szeretem a hangulatát, a meglátott pillanatot, elképzelem a csöndes, téli utcát e...