2014. július 27., vasárnap

Egy szimpatikus vár

A várakat - mint tudjuk - általában hegytetőre építették, hogy ezzel is több munkát adjanak az ellenségnek, meg mert olyan jól néz ki ott fönt. Nem gondoltak akkoriban a kései, békés turistákra, akik - különösen nyáron - a tüdejüket is kiköpik, mire meghódítják. Ezért is örültem meg annyira a kivételnek, a kisnánai várnak, mivel az a föld színére épült. Ha őszinték akarunk lenni, inkább csak vizesárokkal, kőfallal megerősített udvarház, de engedjük meg neki, hogy várnak érezze magát. A lakótornyot és a kőfalakat nézve, igaza is van, ez egy nagyon rokonszenves vár annak minden illúziójával. Ha hozzávesszük a 35 fokot, és, hogy milyen finom málnát és lekvárokat lehetett kapni a várudvarban, akkor csak ajánlani tudom minden kocaturistának :)
Természetesen, a Mátrában...











Még templomdomb is magasabban van


Szépség

                                                            Ágyúgolyók is vannak



És itt találkoztam először a kronoszkóp nevű találmánnyal, amibe belenézve benépesül a várudvar vitézekkel, várbeli kisasszonyokkal és cselédekkel, mesteremberekkel, mindenkivel, aki akkoriban élt ott. Jópofa dolog.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Téli taliga

  Meghökkentő kép, így, nyár derekán, de nekem kedves. Szeretem a hangulatát, a meglátott pillanatot, elképzelem a csöndes, téli utcát e...