2013. szeptember 15., vasárnap

Recept! :)

maradékhasznosítás + trendi = quiche lorraine


Mostanában egyre kedveltebb étel itthon is a lotaringiai lepény, a franciák pizzája: gyorsan, könnyen elkészíthető, kiadós és finom.
Annyi egyszerűsítés van benne az eredeti recepthez képest, hogy a külön összeállított, elősütött tésztát remekül ki lehet váltani a kész leveles tésztával, amit tényleg csak egy perc kibontani a papírból :)

Bármilyen zöldség kerülhet bele, aminek éppen szezonja van, vagy éppen van belőle otthon. Én, mint cukkinikedvelő, a képen láthatót cukkinivel készítettem. Kell hozzá 3 db közepes cukkini és egy csomag újhagyma. Mindent karikára, olajon megpárolni, sózni. (A zöldség fajtájától függően nem feltétlenül kell előre megpárolni.)

A jénaiba vagy a tepsibe (lustábbak sütőpapírral kibélelhetik) úgy simítjuk bele a leveles tésztát, hogy körben pereme legyen, nehogy kifolyjon a töltelék. Zöldhagymás cukkini rá, aztán megint az ami van-hozzávaló jön: csíkokra vágott sonka vagy tarja, sült hús maradék, darált hús, szalámi - rászórva. Ebben éppen 10 deka füstölt tarja nem látható, persze, lehet húsféle nélkül is.

Ezt még bolondítottam néhány paradicsomkarikával is, hogy kinézzen valahogy.

Ezután jön a legfontosabb része: 3 tojást és kb. 1 deci főzőtejszínt habosra keverek, mehet bele reszelt sajt is (dőzsölés esetén fetát is lehet belemorzsolni) és ízlés szerint fűszerezem, só, bors mindenképpen, aztán széles a paletta, nálam a bazsalikom a nyerő. Maszat rá az egészre, 180 fokon úgy harminc perc és voilà! 

Egy család vagy egy 4-5 fős vendégsereg jóllakik belőle, friss legelnivalót kínálhatunk még hozzá. Inkább könnyű vacsora, mint ebéd, de ez csak elhatározás kérdése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Téli taliga

  Meghökkentő kép, így, nyár derekán, de nekem kedves. Szeretem a hangulatát, a meglátott pillanatot, elképzelem a csöndes, téli utcát e...