2015. augusztus 20., csütörtök

Szent István király nyomában

Néhány kép egyszer volt, hol nem volt-időkből, hiszen nehéz az országban olyan vidékre menni, amely valamilyen módon ne őrizné Szent István emlékét.Melocco Miklós szobra Esztergomban. Szeretem ezt a szobrot, tetszik a lendülete, a kifejezőereje.


Pannonhalma. A Pannónia hegyén lévő Szent  Márton monostor alapítólevele Szent István udvarában készült 1002-ben. Történész vérűeknek érdekes olvasmány lehet az elemzése.


A bazilika román kapuzata
Egy üvegablak részlete, Szent István felajánlja az országot Máriának


Kalocsa. Szent István-i alapítású egyházmegye, első püspöke a koronát hozó Asztrik volt.

Ezek csak a hirtelen talált képek, de kereshetnék még fehérváriakat is, meg máshonnan valókat, és elmesélhetném azt is, hogy harmadik gimnázium utáni nyáron, egy hónapig tárlatvezető voltam az esztergomi Vármúzeumban, amely vár a hagyomány szerint István azaz még Vajk születési helye. Nagyon szerettem azt a munkát és magát, az ezer történelmi titkot és kérdést rejtő várat is. De az olyan régen volt, hogy abban az időben még fényképek se készültek :)

3 megjegyzés:

  1. Minél többet adott egy ember a világnak, annál több legendát sző köré az utókor. Nekem ez tetszik. Folytatódik az élete. :)

    VálaszTörlés

Remek étel avagy milyen is egy gasztroblog?

a karácsonyi guba maradék kiflikarikáinak hasznosítására, ha már ráuntál a mákra :) A kiflikarikák eddig a mélyhűtőben dideregtek, de most...