2015. július 26., vasárnap

Szent Anna, Krisztus Jézus nagyanyja

A Jeruzsálem északi részén fekvő Szent Anna-templom egy szép legenda kapcsán épült. A régi legenda szerint azon a helyen élt Szent Anna, Szűz Mária édesanyja. Ez nem valószínű, de a keresztes lovagok egy csodálatos templomot építettek ott. Olyan szépet, hogy még Szaladin szultánnak is megtetszett, nem engedte lerombolni, hanem Korán-iskolát rendezett be benne. A templom ezzel a "menlevéllel" vészelte át a szentföldi háborúskodást, és áll ma is.

A templom kertje


Sok ilyen szép kert található a templomok, kolostorok körül. Szakértők szerint Jézus korában is zöldebb, dúsabb növényzetű volt a vidék, csak aztán a folyamatosan zajló háborúskodások egyszerűen kiirtották a növényzetet. Izraelben már több évtizede az ún. csepegtető öntözést (mikroöntözés) alkalmazzák, amellyel kis mennyiségű vizet juttatnak folyamatosan a növények gyökereihez. Ez költségkímélő és hatékony eljárás a XX. század első felében használt árasztásos öntözéshez képest, amelyben átitatták vízzel a talajt, majd hagyták kiszáradni. (A csepegtető öntözés talán majd megér egy külön bejegyzést is, képekkel.)

A Szent Anna-templom kívülről nem sokat ígér

Belül azonban egyszerű, természetes és gyönyörű


A templom oldalánál találták meg a Beteszda-fürdőt öt oszlopcsarnokával. A fürdő a mai járószinttől 8-9 méter mélyen fekszik. Nem lehetett a teljes fürdőt föltárni, mert már házak épültek rá az idők folyamán.
Szent Anna napjának szép magyar hagyományai is vannak: ezen az ünnepen tartják a palóc búcsút Balassagyarmaton, és a Rábaközben a szanyi Szent Anna-kápolna is búcsúünnepét üli a sokfelől érkező zarándokokkal.

Krisztus Jézus Nagyanyjának,
Dicsőséges Szent Annának,
Zengjen buzgó éneket,
Szívünkből a szeretet.
    Kérünk te szent magzatodért,
    És kit ő szült Megváltónkért,
    Szent Anna, Szent Anna
    Krisztus Jézus nagyanyja,
    Légy híveid oltalma.



Köszöntünk Szent Anna, anyák tüköre,
A házas életnek dísze öröme.
Jézus unokádon, örülj e napon,
Örülj e napon.
Örülj Szűz Márián, édes lányodon.


Szent Anna tégedet csodál dél s kelet,
Szülöttedben dicsér a szent kegyelet.
Aranylánc vagy az ó és új törvény között,
Új törvény között.
A földet az éggel össze te kötöd.


Az élet homályos ködös útjain,
Vezess szerelmednek védő karjain.
Ó Szent Anna asszony, légy édesanyánk,
Légy édesanyánk.
Segíts föl az égbe éltünk alkonyán.


Isten éltessen minden Annát, aki erre jár, meg azokat is, akik nem :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Téli taliga

  Meghökkentő kép, így, nyár derekán, de nekem kedves. Szeretem a hangulatát, a meglátott pillanatot, elképzelem a csöndes, téli utcát e...