2013. augusztus 6., kedd

És egy újabb recept :)

(Habliliom könnyed konyhájában talált ötlet után szabadon)

Hozzávalók:
először is bemész a nagyáruházba (nem mindegy, hogy melyikbe) és veszel egy zacskó Mézes kosárka nevű mézes kosárkát (12 db van benne), mert negyven fokban a világért sem állsz neki sütni a csöppnyi konyhádban, bár egyébként a kosarat is meg lehetne sütni. Ha már úgyis ott vagy, akkor veszel még negyedkiló sovány tehéntúrót. Hazafelé a zöldségesnél fölmarkolsz még egy dobozka áfonyát (ne tévesszen meg, hogy borowka van ráírva, áfonya az mifelénk), vaníliás cukor meg úgyis van otthon.

Elkészítés
Attól függ, mennyire áfonyásra akarod, de úgy kellemes, ha kb. 10 dekát mosol meg hozzá. Ezt beleöntöd a turmixos pohárba, hozzádobsz két zacskó vaníliás cukrot és még - igény szerint - pár evőkanál porcukrot. Ezt az egészet kicsit elkevered, utána nekimész a botmixerrel, és szirupfélét csinálsz belőle. (Nem kell megijedni, az áfonya elég sok levet ereszt.) Magára hagyod, és a közepes méretű keverőtálban villával összetöröd a túrót, hogy finom, krémes legyen. Nem ízesíted semmivel! Zsupsz, bele az áfonyás szirup, majd pillanatnyi hangulatod szerint mixerrel, villával vagy éppen kicsi kezeiddel áfonyás túrókrémet alakítasz belőle. (Bármelyik megoldást választod, utána mindegyik eszközt le lehet nyalni, a mixert azért húzd ki előtte :)

Kirakosgatod a kosárkákat és dekoratívan megtöltöd valamennyit a túrókrémmel (a fenti adag pont a 12 kosárhoz elég). Itt megint a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre, úgymint endékás tortaspricni (macerás és túl sűrű hozzá a krém) vagy egy kiskanál, a végén az utóbbit is le lehet nyalni.  Majd megmosol 12 szem áfonyát a mosolygósabbak közül, és mindegyik töltött kosárkának a tetejébe ültetsz egyet-egyet. Egy órára száműzöd őket a hűtőbe, ezalatt a krém megszilárdul, a kosárka pedig megpuhul, szóval, ideális lesz. Végül tálalod.

Fénykép, sajnos, megint nem készült, mert a sáskahadak pillanatok alatt fölfalták, de a fősáska két kosár közt azt mondta róla, hogy perfekt! :)

A maradék áfonyából két napig még igazi áfonyás joghurtot ehetsz :)

6 megjegyzés:

  1. Nem akarok főzni, de megakadt a szemem a Mózes-kosárkán, mely természetesen nem az, és jól van írva, ahogyan kell: Mézes kosárka.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom tud az lenni ilyen meleg dologidőben! De nekem a "hawais" szendvics az mindent ver!

    VálaszTörlés
  3. Az nekem is a kedvencem, de én melegszendvicsnek szoktam.

    VálaszTörlés

Téli taliga

  Meghökkentő kép, így, nyár derekán, de nekem kedves. Szeretem a hangulatát, a meglátott pillanatot, elképzelem a csöndes, téli utcát e...